Minister Koolmees: Lang leve leren!

Werknemers ‘moeten’ zich altijd blijven ontwikkelen zodat ze ook op de arbeidsmarkt van de toekomst een plek hebben. Maar is moeten wel het goede woord? Minister Wouter Koolmees (SZW) geeft er liever een positieve draai aan: Lang leve leren!

Foto rechter kolom - Minister Koolmees

“Een leven lang leren. Ik hoor het al zo lang dat het bijna een levertraanterm wordt: Je moet iets. Laten we het omdraaien: Lang leve leren! Jezelf ontwikkelen onder eigen regie. Niet alleen om goed te blijven in je huidige werk, maar ook om straks een loopbaanswitch te kunnen maken.’ Employability is topprioriteit van de nieuwe minister van SZW. Evenals het herstellen van de balans tussen flex en vaste arbeid, een sociaal akkoord rond pensioenen en het zo snel mogelijk integreren van nieuwkomers, onder andere door werk.

 

Personeelsbeleid moet om

Niet alleen kijken naar de korte termijn, maar medewerkers helpen nadenken over waar ze tien jaar later willen staan. Personeelsbeleid moet om: HR moet volgens Koolmees een nadrukkelijker rol spelen in wat hij noemt een loopbaan APK. “Dat een brandweerman op enig moment niet meer met volle bepakking een brandend huis in rent, weet je al vele jaren eerder. Decennia lang hebben we dit opgelost onder het motto: Laat die oudere werknemer ruimte maken voor een jongere. Dat heeft echter nooit gewerkt en geleid tot een negatieve mindset bij ouderen. Dat moet om.”

 

Het woord is aan de minister

In een podcast van People-Power interviewt Glenn van der Burg minister Koolmees over zijn politieke agenda de komende drie jaar. PW. selecteerde voor u de volgende fragmenten:

1. Hoe denkt de minister een leven lang leren te faciliteren?

We leiden nu immers medewerkers alleen op om het huidige werk te kunnen blijven doen? De reactie van de minister op deze vraag van Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt.
(duur 1.52 minuut)


2. HR speelt een belangrijke rol in medewerkers van het levertraangevoel rond persoonlijke ontwikkeling af te helpen.

(duur: 1.39 minuut)


3. Welke wetgeving moet er op de schop?

(duur: 1.21 minuut)


4. Hoe binnen het ministerie gewerkt wordt met een variant op het vijf-jaren contract, zoals door hoogleraar Aukje Nauta gepropageerd.

En hoe flex de minister zelf is.

(duur: 1.18 minuut)


5. De speerpunten van Koolmees de komende drie jaar

(duur: 1.22 minuut)


De hele uitzending van People-Power beluisteren kan hier:


Basis sterkepuntenbenadering

Koolmees over leven lang leren

9/12
Loading ...