Eenzaamheid_216

Eenzaamheid:

de meest onderschatte factor bij duurzame inzetbaarheid

Lees verder 

 

Nu fronzen er vast wat wenkbrauwen. Eenzaamheid? Ja, nu met al dat thuiswerken. Nee, eenzaamheid is al 20 jaar in opkomst als bedreiging voor langer doorwerken. Dat stellen Emma Seppälä en Marissa King in hun artikel ‘Burnout at Work Isn’t Just About Exhaustion. It’s Also About Loneliness’ op HBR. Ze doelen, zoals de titel al een beetje zegt, niet alleen op de sociale isolatie door werken zonder direct contact met anderen. Het gaat ze vooral om de emotionele uitputting die ontstaat als mensen opgebrand raken door de manier waarop ze moeten werken.

 

Emotionele uitputting vermindert duurzame inzet

Een werkgerelateerde burn-out dus, en die komt vooral door emotionele uitputting, stellen de auteurs. Dat gevoel van uitputting vermindert je duurzame inzetbaarheid met maar liefst 70 procent. Andere gezondheidsfactoren halen hoogstens de helft in het onderzoek dat de auteurs in 2017 deden voor hun boek The Happiness Track. En, zoals iedereen kan bevestigen die het ooit heeft meegemaakt: je eenzaam voelen begint als een nare emotie, maar het kan zich ontwikkelen tot een fysieke, voelbare pijn in je hersens.

Gevoel van afkeer kost veel geld

Een belangrijk gevolg is dat mensen zich afkeren van het werk dat deze emotionele uitputting veroorzaakt. En dat leidt tot 37 procent meer ziekteverzuim, en bijna de helft meer ongelukken op, of door het werk. Naast 16 procent minder winstverwachting, en 65 procent lagere aandeelkoersen. Omgekeerd hebben de mensen die zich wel goed verbonden voelen met collega’s op het werk een beter functionerend immuunsysteem, ze hebben minder last van angsten en depressies, en ze hebben een langer (werkend) leven. Dit alles is vanzelfsprekend ook erg handig tijdens crises, zoals de huidige coronacrisis.


Eenzaamheid_71

Het is niet alleen jouw probleem!

Emotionele uitputting door je onvoldoende verbonden voelen met de collega’s op je werk verhelp je niet door burn-out te zien als iets dat je zelf moet oplossen. Eventueel met wat hulp van het bedrijf in de vorm van cursussen mindfulness, minder werkdruk door taken herverdelen en een langere herfst- of kerstvakantie. Veel belangrijker is het verhogen van werkgeluk, en dan met name door positieve, stimulerende contacten met collega’s. Stellen Seppälä en King, en ze baseren dit op meerdere onderzoeken (gelinkt in hun artikel). Hierdoor stijgt je gevoel van eigenwaarde, je hebt meer vertrouwen in je eigen capaciteiten, en je hebt meer vertrouwen en begrip voor het werk van de anderen. Die krijgen door deze positieve houding ook meer vertrouwen in jou, en er ontstaat een positief, versterkend effect op de betrokkenheid en bevlogenheid.


3 Tips tegen emotionele uitputting


Dan is de volgende vraag natuurlijk: hoe versterk je die positieve spiraal? Zodanig dat minder mensen last krijgen van een burn-out op, tijdens en door het werk. En zodat de mensen die er wel last van krijgen sneller, en duurzamer kunnen doorwerken. Deze oplossingsrichting is wel duidelijk in dit artikel van Seppälä en King, maar de uitwerking blijft toch wat abstract. Dit zijn de 3 denkrichtingen die zij noemen voor meer emotionele betrokkenheid bij elkaar, en bij het werk.

 

1} Bevorder een inclusieve en empatische werkcultuur

Mensen die elkaar op en tijdens het werk steunen, respecteren, eerlijk met elkaar omgaan, betrokken zijn bij elkaar en bereid zijn om fouten te vergeven behalen als organisatie betere resultaten. Die conclusie halen de auteurs uit meerdere onderzoeken. Vooral empathie benoemen ze als beschermende factor tegen werkgerelateerde burn-outs. Medeleven en vergevingsgezindheid zijn hierin het belangrijkst, halen de auteurs uit het werk van professor Jane Dutton.

 

2} Moedig netwerken aan, binnen de hele organisatie

Het gaat dan vooral om kleine groepen van collega’s die elkaar advies en emotionele steun kunnen bieden. Meestal laten organisaties het ontstaan van dergelijke ondersteunende netwerken over aan het toeval. Stuur er liever bewust op aan, stellen Seppälä en King. Bijvoorbeeld door nieuwe medewerkers steeds een buddy te geven, en coaches, mentoren en collega’s nadrukkelijk in beeld te brengen. Maak ruimte in jaarplanningen en vergaderingen voor ontmoetingen. Stel een uitgebreid jaarboek (of smoelenboek) beschikbaar op het intranet, niet alleen met contactinformatie maar ook met informatie over hobbies en andere persoonlijke profielinformatie.

 

3} Vier de successen samen

Elke week een vrij-mi-bo is leuk en ook goed voor de onderlinge verbondendheid, maar het effect is kort. Wie als organisatie behaalde successen samen viert, versterkt de betrokkenheid bij elkaar en bij ‘de zaak’ veel meer, stellen Seppälä en King. Het zal nu minder voorkomen, maar zelfs een klok laten luiden telkens wanneer een nieuwe medewerker begint versterkt het gevoel van onderling verbonden zijn al enorm. Laten de auteurs zien met een kort voorbeeld.


Duidt het op structurele problemen?

Ware woorden, deze tips tegen emotionele uitputting van Seppälä en King. Verdienstelijk aan hun artikel is dat ze deze factor tegen werkgerelateerde burn-outs sterk hebben belicht. Maar de concrete uitwerking is, zoals wel vaker bij artikelen in managementliteratuur, toch sterk aan het management en HR in de bedrijven. Het kan zeker de moeite waard zijn, gelet op de enorme kosten van een medewerker die langdurig uitvalt met burn-outverschijnselen door te weinig waardering op het werk. Ook omdat het kan duiden op structurele problemen binnen de bedrijfsorganisatie.

Partners tijdens Week van Duurzame Inzetbaarheid

Eenzaamheid

6/11
Loading ...