“Met wat aanpassingen in de sportkantine gaan we de oorlog niet winnen.” Warmerdam herinnert zich dat dit nog niet zo lang geleden werd gezegd. “Maar je ziet nu dat het besef doordringt dat al die kleine dingen samen wel het verschil kunnen maken.” Warmerdam spreekt over dit onderwerp tijdens de Week van Duurzame Inzetbaarheid.
“Medici zijn gefocust op het oplossen van ziekte. De medische wetenschap is minder bezig met de vraag: wanneer ben je gezond en wat is gezondheid?” Dat is volgens haar nodig vanwege de voorziene sterke stijging van de kosten van de gezondheidszorg. “Tussen nu en twintig jaar verdubbelen deze kosten, blijkt uit berekeningen van de rijksoverheid. Zijn we bereid dat als maatschappij te betalen? We moeten een oplossing hiervoor vinden. Ik ben er van overtuigd dat de focus verlegd moet worden van levensverwachting naar het aantal jaren in goede gezondheid. De leeftijd waarop mannen nu gemiddeld hun eerste chronische aandoening krijgen, ligt op bijna 41 jaar, voor vrouwen is dat zelfs 38 jaar. In Nederland!”
Inmiddels is er volgens haar veel kennis over het ontstaan van ziekten. “De kans om gezond oud te worden wordt voor 20 procent bepaald door genetische aanleg en voor 80 procent door leefstijl en leefomgeving.” Daar concludeert ze uit dat ‘de gezonde keuze, weer de makkelijke keuze’ moeten worden. “Daarvoor hebben we het veld, dus ook de werkgever, nodig. Want plekken waar mensen veel tijd doorbrengen, zoals op hun werk, daar kun je het verschil maken.”
Warmerdam erkent dat werkgevers begrippen als duurzame inzetbaarheid en vitaliteit steeds vaker omarmen, maar er is volgens haar ‘nog wel veel vrijblijvendheid’. Terwijl Amerikaans onderzoek bij topwerkgevers volgens haar laat zien dat investeren in gelukkige en gezonde werknemers loont. “Zij wisselen minder snel van werkgever.”
“Zelf ben ik er groot voorstander van als bedrijven hun structuur zo aanpassen dat werknemers er gezond kunnen werken. Dan heb je het over gezond voedsel, voldoende bewegen, maar ook over een veilige werkomgeving zonder al te veel stress.”
“Voor een gemeente in de Duin & Bollenstreek zijn mijn collega’s en ik bezig preventieve gezondheidszorg op te zetten. Deze voorbeelden uit de praktijk zal ik meenemen in mijn keynote, zodat HR er zijn voordeel mee kan doen."
Warmerdam (30) is expert in de preventieve gezondheidszorg. Ze studeerde biomedische wetenschappen en is medeoprichter van The Pando Network, dat zich tot doel stelt ecosystemen te creëren die gezonde keuzes stimuleren. Daarnaast is ze mede-eigenaar van het bedrijf HealthBlocks, dat het mogelijk maakt voor mensen om hun gezondheid beter te meten en persoonlijk advies en begeleiding van een arts te krijgen over hun leefstijl. Daarbij houdt HealthBlocks zich bezig met het op een verantwoorde manier verkrijgen en verwerken van voorspellende data over de gezondheid van mensen. Dat doet het bedrijf onder meer door middel van blockchaintechnologie.