Fitter uit de crisis

Wat doet de coronacrisis met ons? Fysiek, maar ook mentaal. We weten er nog heel weinig over. Een van de eerste onderzoeken naar effecten van de crisis vind je terug in dit digimagazine. Prof. dr. Aukje Nauta en Cristel van de Ven voerden dit onderzoek onder HR-professionals uit toen we voor de eerste keer massaal thuis kwamen te zitten vanwege COVID-19. Ook in interessant in dit verband: het interview met gezondheidsexpert Rosanne Warmerdam verderop in dit magazine.  

 

We maken inmiddels de tweede (partiële) lock down mee en vraag ik me af: hoe komen we fitter uit deze crisis? Dat dit niet mee zal vallen, is een feit. Denk aan de mensen in grote steden als Amsterdam die vaak klein behuisd zijn. Of werknemers die in een lastige thuissituatie zitten vanwege een scheiding of kinderen met gedragsproblemen. En dan heb ik het niet eens over het groeiend aantal mensen dat werkloos wordt en wat dit voor hen betekent. Ook eenzaamheid is een groot (verborgen) probleem in deze moeilijke tijd.

Maar toch, er zitten zeker positieve kanten aan de coronacrisis: we zijn met z’n allen nu eindelijk tot de conclusie gekomen dat thuiswerken niet leidt tot mindere prestaties. Dit is een revolutie van formaat, want het betekent dat de reisafstand tot kantoor (veel) minder relevant wordt. We kunnen na deze crisis wellicht ook vanuit andere regio’s of landen werken. Dat maakt het werkzame leven potentieel boeiender! Goed voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers dus. 

 

Alleen hoe zit het met HR? Sta je ook open voor plaats- en tijdonafhankelijk werken? En hoe zit het met jouw directie? Ik denk dat dit nog een moeizaam proces zal worden, maar ik ben ervan overtuigd dat we die richting op gaan.  Fitter uit de crisis komen. Met dit digimagazine hopen we hiervoor inspiratie te bieden.

 

Martijn van der Kooij, hoofdredacteur PW.

 

PS: Mis de Week van Duurzame Inzetbaarheid niet dit jaar. Met o.a. als keynotespreker oud-topsporter Pieter van den Hoogenband!

Foto rechter kolom  - ABC

Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid

Inleiding Fitter uit de crisis

3/11
Loading ...